widget


I made this widget at MyFlashFetish.com.

Saturday, 24 March 2012

bila manusia bodoh sombong....=.='

assalamualaikum...hehe..entri kali neh berdasar hati hati yg sgt sakit oke..??(so..amaran kerana nie mmg berkaitan dgn yg hidup ataupown mati...anggap neh pedoman la..n jdikan ia sempadan)....

oke...finish dah drama diats..skrg kita sambong oke...al kisah masa aku tgh kja kt hospital..tahu2 la kan manusia kat hospital neh owgnya pintar2..tp kdg2 yg pintar2 tu la bodo sombong(x suma la kan)..bak pepatah saya...mengaji tinggi2..bodo bertingkat2....haishh...

  neh la yg jd bilaa doktor(dr) anggap dya hebad sgt....garagara aku berckp dgn dya..tiba2 ja aku dihina..(angannya aku neh lbeh rendah r dr dya kot..xlyk nak ckp ngn dy...hampeh punya dr..)

situasi masa tuh...

ada seorg patient neh...dr insert branula kat dya..tp sbb dya hyperactive...secara otomatiknya tercabut lah branula dya tuh..maka demikian terpancut lah drh beliau yg berlimpah lurah tuh...hbeh kena bedsheet yg ala2 putih suci murni kan...lpas hbeh keringkan drh dya relative patient mintak aku tolong pkaikan pampers2 kat dya...so..,aku yg x dk kja nak wt neh p la tolong walapown aku neh sbnqnya tgh jaga cubicle acute..(cubicle paling bz)hehe..tu la,,rjin terlbeh nak tolong owg..kwn pnya psl aku tolong la kan...(patient tu cubicle laen.)..xpa2..lillahi ta'ala..secara kebetulannya dr tuh pown ada kat sblah aku ms aku tgh tukarkan pampers patient tersebot...

DOKTOR-adik??awak wt apa tuh??
AKU-tkar pampers jap dr...
DOKTOR-(dgn nada tinggi)HEY!!who are u hah..
AKU-saya student nurse doktor...
DOKTOR-where is your nurse???
AKU-nurse saya ada kat belakang..saya jaga kat kubikel blkg dr...
DOKTOR-u are very rude you know..who are u want to talk like that wif me hah??oke..i want u to change the bedsheet n clean the blood..(egt aku radicare ka apa..dah la ngarah x tentu psl...tampaq nak??..ohh,law la aku leh ckp cmtu ngn dya)
AKU-(dgn muka banggang n terasa benggang)..ok doktor..
(agak2sebab aku x speaking skipping ngn dya kodd)

xpuas hati lg...si dr tuh p lak kt staff nurse n swuh staff nurse warning aku...dya kata ramai speacialist complain sai aku..kata aku ckp kuang ajo ngn specialist..ohh doktor yg #$%&*..aku neh 1st time jumpa ang la weh..bila la plak aku g sembang ngn ang..pless la..law silap owg OR terpekak sebntar ka...jgan la nak kata aku kuang ajo oke..aku sgt x puas hati...staff nurse pown yg dah tow pangai dr tuh swuh ja aku bersabo n wt dunno..cara dya ckp ngn junior dya pown hampeh...skrg sapa yg lbeh rude hah??bagai diri tuh hebad sgt smpai nak ckp ngn dya pown kena hina kan??takat specialist ja pown...bukan tuhan...(ohh,,luahan perasaan)

sini yee doktor specialist yg berlagak pandai lg hebad...saye ade cite benar kat awok..nak bgtow yg doktor neh x la hebad sgt law x dk nurse oke...so,listen carrefully...

neh cita aku ms sem 2 or sem1..huhu..aku pown x pasti..patient(pt) aku neh ada hypertention(drh tinggi) yg tersgt la tinggi..aku cek manually kodd blood pressure(BP) pt tuh ...ole disbbkan dya x caya sama aku..dya pown p la cek lg sekali kat pt tuh..tow dk apa dya wt???

bygkan oke..dya amek sphygmomanometer(alat cek BP)..ok pastu dya psgkan kat pt tersebot..kemudian amek stethoscope dya pakai kat telinga dya..TAPI!!!!! yg chestpiece p ltk dlm poket...apa kejadahnya ltk dlm poket..nak dgr systolic n dyasolic mcm na....padahal kena letak kat brachial artery(kedudukan dya kat lengan)..pastu plak p pam lengan pt tuh berkali2..asa nak tergelak ja tgk gelagat dya...tp thn jela atas dasar kemanusian..pastu dya merungut x dgq papa..hai la doktor awok nak dgq cmna la law awok ltk chestpiece tuh kat dlm poket awok.. haish,,,doktor oo doktor..tu blom aku cita lg bab ECG..or insert ryle's tube..lg la asa nak tergelak .see??doktor pown ada khilaf nya jgk..x la tinggi sgtt pown darjat awok..cuma gji ja lbeh dr saya..ada jgk bnda yg awok x tahu...so,jgnla nak bongkak sgt,,,mloat laa...


sphygmomanometer
stethoscope





cara cek BP


oke..pada sapa yg terasa..saya mohon maaf k...saya just nak wt pedoman tok owg bongkak..(dlm ms yg sama nak lpaskan geram..huhu)..x suma doktor tuh bongkak,,ada jgk yg baik kan...^^v

No comments:

Post a Comment